Education320 logo
«Не обмежуйте дитину власним навчанням,
бо він народився в інший час» Рабіндранат Тагор.
Articles

4 ключові елементи успішного навчання на думку відомого нейробіолога


Элементы
Станіслас Деан (Stanislas Dehaene) - один із провідних когнітивних нейробіологів Європи.

Він очолює відділ когнітивної нейровізуалізації INSERM-CEA (Unicog) недалеко від Парижа та використовує передові наукові методи для вивчення того, як культура та біологія взаємодіють у людському мозку. Його дослідні центри присвячені темам, пов'язаним з математичним пізнанням, читанням, мовою, двомовністю та свідомістю.

Результати своїх досліджень він представляє широкому загалу в низці публічних виступів і робіт, у тому числі в книзі “Як ми вчимося: чому мізки вчаться краще, ніж будь-яка машина… поки що” (How We Learn: Why Brains Learn Better Than Any Machine… for Now)

Його дослідження дають глибоке уявлення про здібності нашого мозку до навчання та розкривають цікаві факти, про те, що він називає «чотирма стовпами навчання» — найбільш важливими умовами для ефективного навчання та відповідних стратегій, щоб бути успішним учнем у школі, університеті та житті.

Ось вони:

Перший стовп: Увага

За словами Деана, було виявлено, що увага відіграє велику роль у навчанні, тому що вона діє як підсилювач обраної інформації, дозволяючи нам зберігати та засвоювати її більш ефективно. Якщо людина не зверне увагу на конкретну річ, вона просто вислизне, зупинившись біля воріт нашого мозку.

Враховуючи сильний вплив уваги на результати навчання як негативне (його відсутність може повністю порушити навчання), так і позитивне, особливо важливо створити правильні умови та середовище для різних типів учнів, включаючи школярів та студентів.
На практиці це означає, що вчителі повинні мати можливість залучати учнів, звертаючи увагу на те, що вони хочуть, щоб вони дізналися, і стежити за тим, щоб у класі не було ніяких відволікаючих факторів, у тому числі надмірних прикрас.

Другий та третій стовпи: Активна участь та виправлення помилок

Наш мозок влаштований в такий спосіб, що він може вчитися пасивно. Учням повинен бути наданий простір, щоб вони могли висувати власні гіпотези, пробувати різні пояснення і робити помилки на цьому шляху.
У той же час їм необхідно отримати правильну корекцію («сигнал помилки») від вчителя або від себе, коли вони розуміють, що щось не складається.

У той же час Деан вказує, що існуючі системи оцінок не підходять для цієї мети, тому що вони не є хорошими сигналами помилок: вони не дають достатньо інформації та не залишають місця для виправлення та покращення.

Четвертий стовп: Консолідація

Коли ми отримуємо нову інформацію або намагаємося розвинути нові навички, нашому мозку потрібен час, щоб закріпити ці знання та почати використовувати або застосовувати їх автоматично, майже не замислюючись. Сон грає у процесі дуже важливу роль.
Нейробіологи виявили, що коли ми спимо, наш мозок багато разів повторює те, що ми дізналися протягом дня, допомагаючи нам закріпити цю нову інформацію. Дослідження показують, що іноді проблема, з якою людина бореться, може бути вирішена, якщо просто лягти спати та спробувати ще раз її вирішити після гарного нічного сну.

Станіслас Деан
Як ми вчимося

Як ми вчимося
Серія: Книги, які зроблять вас ще розумнішими
Мова російська. Перекладач: А. А. Чечина
Формат: PDF/EPUB/FB2/RTF. У форматі PDF A4 збережено видавничий макет.
Кількість сторінок: 480 стор. 41 ілюстрація

Аудіо книга - читає Максим Гамаюнов
Аудіокодек: MP3 Стерео
Бітрейт: 64 kbps змінний (VBR)
Частота дискретизації: 44 kHz
Час звучання: 10:36:29

Книгу та Аудіокнигу можна завантажити безкоштовно з нашого сайту https://books320.com. Книга знаходиться у закритому розділі для передплатників - "Russian. Learn to read and count #200015". Реєстрація безкоштовна та займає 10 сек.
Можна зайти на сторінку реєстрації через сторінку "$10 КУПОН". Якщо вас щось зацікавить із літератури, ви зможете використати цей купон.

Опис: Допитливість та здатність вчитися – дар еволюції людини. Досі жодна зі штучних нейронних мереж не в змозі відтворити найпростішу інформацію, якою володіє навіть дитина. У цій книзі французький нейробіолог Станіслас Деан розповідає, що насправді ховається за природним потягом людей до знань. Розуміння її особливостей, ролі сприйняття, помилок, пам'яті та уваги у навчанні – сила, яка дозволить розкрити наш потенціал у школі, на роботі та у повсякденному житті.

Baby English Best ® 2018-2022
10 visitors today, 709833 total